Op 11 januari 2012 heeft stichting Duurzaam Noord Deurningen gesproken met projectbureau Tauw over het initiatief om Noord-Deurningen in acht jaar energieneutraal te maken. Een ambitieus initiatief waarvoor st Duurzaam Noord Deurningen al vele bewoners heeft weten te interesseren. Maar cruciaal is de rol die bedrijven spelen in de energiehuishouding van Noord-Deurningen: wat is de energievraag en het eventuele aanbod aan duurzaam opgewekte energie?
Het doel van een benodigde energiescan is het in beeld brengen van de energievraag en het aanbod aan duurzaam opgewekte energie. De insteek van stichting Duurzaam Noord-Deurningen is het realiseren van energieneutraliteit op dorpsniveau. Uiteraard hebben de individuele huishoudens en bedrijven daar een rol in maar het is niet aan de werkgroep om deze individuele inspanningen te regisseren. Het (gezamenlijk) opwekken en benutten van duurzame energie is wel een onderwerp dat door de werkgroep END opgepakt en gestimuleerd gaat worden.
Maar dan zal eerst bekend moeten zijn wat de mogelijkheden zijn: welke energiebron heeft de voorkeur en in hoeverre kan hiermee in de energievraag worden voorzien?
Om deze energiescan te laten uitvoeren is op 6 juni 2012 door de provincie een subsidieaanvraag gehonoreerd. De provincie Overijssel verleend een subsidie van €11.250,= voor de uitvoering van het project.
De subsidie zal voor de volgende activiteiten gebruikt worden :
Het in 2 fasen uitvoeren van een energiescan. De eerste fase is inventariserend en het krijgen van draagvlak bij de ondernemers. De tweede fase betreft een haalbaarheidsonderzoek. In dit onderzoek worden de voorwaarden voor het verduurzamen van de energievoorziening in Noord Deurningen uitgwerkt. : is een energie neutraal Noord Deurningen haalbaar en zo ja, wat zijn de kosten.