Hierbij willen wij alle inwoners en ondernemers/agrariërs uitnodigen voor een informatieavond op dinsdag 17 juli om 20:00 uur bij De Mare betreffende het project “Duurzaam Noord Deurningen”.
Het advies- en ingenieursbureau Tauw uit Deventer voert momenteel een energiescan over Noord Deurningen uit om te beoordelen of Noord Deurningen binnen een bepaalde termijn energieneutraal kan worden gemaakt. Cruciaal hierbij is de energievraag en het eventuele aanbod aan duurzaam opgewekte energie. Gelet op de aanwezige bedrijven in Noord Deurningen zijn geothermie, mestvergisting en zonne-energie als energiebron interessant.
Tauw is met de inventarisatiefase bezig en betreffende de huishoudens zijn de uitkomsten van de EPA onderzoeken als data voorhanden. De tuinders Oosterik en Kuipers zijn enthousiast, hebben hun medewerking toegezegd en Tauw heeft inmiddels met hen oriënterend gesproken. De agrariërs zijn een belangrijke partij voor de energievoorziening en Tauw heeft middels een enquête/vragenlijst over o.a. mest- en energieverbruik inzicht gekrijgen in de energievoorziening.
Op dinsdag 17 juli zal om 20:00 uur in De Mare een bijeenkomst plaatsvinden waarbij Tauw met de S.E.P. (Smart Energy Planner) waardevolle informatie zal presenteren over de energie kansen in Noord Deurningen
Smart Energy Planner
De door Tauw ontwikkelde Smart Energy Planner (SEP) is een digitale tool om op gebiedsniveau de energievraag en het potentieel aan duurzame energie inzichtelijk te maken. Daarmee gaat de SEP verder dan een traditioneel energiebesparings-onderzoek. Energiebesparings-onderzoeken gaan vooral in op het besparingspotentieel en maken een afweging tussen enerzijds besparen en anderzijds inzetten op duurzame energie. De SEP projecteert verschillende energiesystemen (onder andere zon, wind, WKO, warmtenet) op de gebiedskaart en verschaft inzicht in de mogelijkheden en de kosten van de energiemix.
Interactief
Uniek aan de SEP is dat het een interactieve tool is die wordt ingezet tijdens een werksessie met belanghebbenden, zoals bewoners, de gemeente en lokale bedrijven. Op die manier worden de belanghebbenden direct betrokken bij de ontwikkeling van een energievisie of het ontwerp van een duurzame energievoorziening. Tijdens deze werksessie kunnen de deelnemers de verschillende energiesystemen intekenen, verplaatsen en projecteren op de kaart. Voor ieder systeem zijn daarbij de ruimtelijke randvoorwaarden betrokken. Door de verschillende systemen in te tekenen op kaart wordt inzichtelijk of de energievraag op dorp-, wijk- of bedrijventerreinniveau kan worden ingevuld en wat de totale kosten van de energiesystemen zijn.
Systeemkeuze
Omdat de sessie interactief is, is de uitkomst afhankelijk van de keuzes die de inwoners van Noord Deurningen maken. Daarmee zorgt de Smart Energy Planner niet alleen voor een technische afweging maar worden ook andere factoren betrokken bij de afweging, zoals de mogelijkheid om te participeren in het energiesysteem.
De stichting Duurzaam Noord Deurningen rekent op een grote opkomst op deze beide informatieavonden om het uiteindelijke doel een “energieneutraal Noord Deurningen” op termijn te kunnen realiseren.
Stichting Duurzaam Noord Deurningen.