De realisatie van het project is afhankelijk van een aantal factoren: aantal afnemers en deelnemende veehouders, vergunningen en subsidies. Er zijn voldoende afnemers en deelnemende veehouders. Negen veehouders hebben onlangs vergunningen aangevraagd voor de bouw van mestvergisters. Dit traject loopt momenteel nog.
Vorige week heeft Cogas het positieve bericht ontvangen dat er één subsidie is toegekend (klik hier voor info van de COGAS ) , de zogenaamde DEI-subsidie. Dit betekent voor het project Noord-Deurningen concreet dat de veehouders voor de bouw van de vergisters en stalaanpassingen subsidie krijgen en dat Cogas voor de aanleg van het leidingwerk en de projectkosten subsidie ontvangt. Door deze toekenning komen ze weer dichter bij de uiteindelijke realisatie van het biogasnetwerk. De volgende stap is het aanvragen van een SDE-subsidie voor de exploitatie van 12 jaar. Dit kan zodra de vergunningen voor de bouw van de vergisters zijn toegekend. De ambitie is nog dit jaar te starten met de realisatie van het project.
Netbeheerder Cogas onderzoekt met enkele lokale organisaties of er een biogasnetwerk kan worden aangelegd waar 21 Twentse agrariërs biogas aan kunnen leveren. Voor Cogas is een dergelijk netwerk een manier om ervaring op te doen met ‘smart grids’ voor biogas, zegt projectleider Jan Wieringa van Cogas.
Cogas heeft afgelopen week een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Stichting Duurzaam Noord-Deurningen en Stimuland om te kijken naar de mogelijkheid om een biogasnetwerk op te zetten. De Stichting Duurzaam Noord-Deurningen wil namelijk dat het dorp Noord-Deurningen (in Twente, tegen de Duitse grens aan) per 2020 energieneutraal is. Onderzoeksbureau Tauw deed een onderzoek naar de opties die daarvoor beschikbaar zijn, en zonnepanelen en biogas kwamen uit dat onderzoek naar voren als de meest kansrijke opties voor het Twentse plaatsje.
Er zijn 21 agrariërs met mestoverschotten in de gemeente die wel interesse hebben in een biogasnetwerk. De intentie is om in principe bij elke agrariër een eigen vergistingsinstallatie neer te zetten en niet één grote, centrale vergister, licht projectleider Wieringa toe. Het idee is dat de biogas-productie van de deelnemende boeren wordt ‘gebundeld’ in één net en als geheel aan een afnemer kan worden aangeboden. De voorlopige inschatting is dat de boeren elk zo’n 40.000 tot 50.000 kuub aardgas per jaar kunnen produceren.