Mare Volley viert eerste verjaardag

Geplaatst op 12-08-2012, 12:26
Mare Volley viert eerste verjaardag
De datum 19 juli 2011 mag een kleine voetnoot in de historie heten, want op die dag werd volleybalvereniging Mare Volley een feit. De datum 19 juli 2012 is geweest en dat betekent dat de jonge vereniging het eerste kaarsje op de taart heeft mogen uitblazen. Het ene bestaansjaar was bijzonder en kende slechts hoogtepunten, ook sportief gezien.

Na een lange fase van bouwontwerpen en bouwaanvragen, was in augustus 2009 het Kulturhus de Mare als het multifunctionele middelpunt van de kern van Noord Deurningen een feit. Een inventief onderkomen waar diverse vaste huurders als Kinderopvang Pardoes en de Willibrordschool, maar daarnaast ook vele groepen en verenigingen onderdak hebben gevonden. In juni 2011 ontstond een initiatief van vier heren om in Kulturhus de Mare te starten met een groep volleyballende heren.

Het uitgangspunt was een minimum aantal van acht heren en maximaal 12. Het initiatief kon al spoedig doorgang vinden. Volleyballers van allerlei verschillende niveau’s dienden zich aan. Niet alleen sportlustigen die op recreatief niveau wat bezigheidstherapie konden gebruiken, maar ook jong talent toonde belangstelling. Het maximum aantal van 12 personen was spoedig bereikt en in een bespreking van 5 juli 2011 werd het groepje officieel beklonken. Slechts enkele dagen later was het bescheiden trainingsgroepje Mare Volley reeds ingehaald door het eigen succes. Opnieuw gaf een aantal jongeren aan belangstelling te hebben voor volleyballen te Noord Deurningen, met daarbij de wens om aan de NeVoBo competitie deel te kunnen nemen. Met 21 heren was de mini vereniging reeds uit haar jasje gegroeid.

Op 19 juli 2011 werden de sportievelingen weer om de vergadertafel geroepen en de wensen werden duidelijk neergelegd: een trainingsgroep op recreatief niveau én een trainingsgroep op wedstrijdniveau, welke in competitieverband zou gaan spelen. Daarvoor moest het aanvankelijke initiatief van een bescheiden trainingsgroepje worden losgelaten, en diende er officieel een vereniging opgericht te worden. Daarvoor werden op 19 juli 2011 de statuten en het huishoudelijk reglement door de leden goedgekeurd en werd een bestuur benoemd. Tot voorzitter werd gekroond Bert Willemsen, tot secretaris werd benoemd Roy Bruns en Ruud Veldscholten werd als penningmeester aangesteld. Het bestuur mocht in de personen van Marc Lohuis en Rik Snoeijink nog twee leden begroeten. De website genaamd www.marevolley.nl ging de lucht in.
 
In september 2011 kwam de naam Mare Volley voor het eerst voor in de landelijke competitie zoals die wordt georganiseerd door de NeVoBo (Nederlandse Volleybal Bond). Het jonge Heren 1 team werd door de reglementen van de NeVoBo gedwongen om in te stappen op het laagste niveau zijnde de derde klasse. Met veel inzet werd aangetoond dat Heren 1 een hoger niveau zou moeten aankunnen, en middels promotie via de tweede plaats in de competitie werd het hogere niveau bereikt. Alleen de slagroom op de taart in de vorm van een kampioenschap ontbrak. De Bornse vereniging Apollo zette een zevende herenteam neer met louter spelers met een verleden in de landelijke tweede en derde divisie, en ook dit sterrenteam moest door de reglementen gedwongen op het laagste niveau instappen. Het Bornse team was ook voor Mare Volley Heren 1 een paar maten te groot; Apollo bemachtigde het kampioensschap zonder puntverlies. De onderlinge confrontaties tussen de promovendi waren zonder meer hoogtepunten, waarbij beide ploegen het niveau van de derde klasse een heel ander aangezicht gaven. Zoals alle ploegen in de competitie, moest ook Mare Volley Heren 1 twee keer een 0-4 verlies tegen Apollo incasseren. Daarnaast liep de ploeg uit Noord Deurningen, na een sterke openingsset, nog tegen een 1-3 nederlaag op tegen de nummer drie Webton uit Hengelo. Verderop in het seizoen werd de groeispurt van Heren 1 ondubbelzinnig bewezen, want in de return te Hengelo werd een uitermate knappe 0-4 zege geboekt. Dit bleek uiteindelijk de basis voor de tweede plaats en de daaraan gekoppelde promotie, alhoewel Mare Volley Heren 1 gedurende het gehele seizoen bijzondere staaltjes teamwork heeft laten zien.

Per september 2012 gaan ook de routiniers van Heren 2 deelnemen aan de NeVoBo competitie. Een vereniging van een jaar oud, dat van 1 naar 2 teams groeit klinkt als een bescheiden succes in de marge. Dat is het op zich ook, maar tegelijkertijd is het bijzonder. Iedere Nederlandse volleybalvereniging legt met jongens de strijd af tegen het voetbal. Het aantal volleyballende jongens in Nederland laat een sterke daling zien. Het aantal herenteams daalt gestaag en dat komt de kwaliteit niet ten goede. Het Nederlandse herenvolleybal is ver, héél ver, verwijderd van de gouden plak die gehaald werd tijdens de Olympische Spelen in Atlanta in 1996 onder leiding van volleybalgoeroe Selinger, en het Nederlands team zal vermoedelijk nooit meer in de buurt komen van die memorabele gouden plak. Sterker: het Nederlands team is op de aanstaande Olympische Spelen niet eens van de partij. In de alsmaar dalende kwantitatieve als ook kwalitatieve markt die het Nederlandse herenvolleybal vormt, is de groei van Mare Volley tegen de stroom in en daarom des te opvallender.

Alles aan Mare Volley was dit seizoen onvoorspelbaar en onvoorstelbaar. Wat begon met vier Denekampers op zoek naar wat recreatieve sparring partners mondde uit in een geroutineerd Heren 2 en jong Heren 1. Gezien de belangstelling is de rek er bij Mare Volley er nog niet uit. Mare Volley is een vereniging met volleyballende jongens en heren, maar voor het tweede jaar na oprichting is de toekomst even slecht te voorspellen als in het openingsjaar. Mare Volley heeft als doelstelling dat gaan voor een ultieme prestatie en plezier hand in hand moeten kunnen gaan. Net als Noord Deurningen zelf eigenlijk, mede door het prachtige Kulturhus de Mare en de vele vrijwilligers doorgedrongen tot de laatste vijf in de verkiezing van “het leukste dorp van Overijssel” georganiseerd door de Twenstche Courant / Tubantia en RTV Oost. Omdat Mare Volley niet afkerig is van verdere groei, kan iedereen die het leuk vindt om te volleyballen in een plezierige omgeving dit melden via bestuur@marevolley.nl.