Stichting Duurzaam Noord Deurningen winnaar Energy Pitch Bio-energiebuurten!

Geplaatst op 24-11-2015, 21:02
Stichting Duurzaam Noord Deurningen winnaar Energy Pitch Bio-energiebuurten!

Energie uit mestvergisting bij melkveehouders beschikbaar stellen aan de industrie, het zwembad, tuincentra en particulieren, dat  is uitgeroepen als beste plan van de Energy Pitch Bio-energiebuurten uit Overijssel. Dit evenement is georganiseerd door Natuur en Milieu Overijssel (NMO) en de Initiatieven Makelaardij Overijssel in opdracht van de provincie Overijssel. Stichting Duurzaam Noord Deurningen was één van de drie finalisten die donderdagavond 19 november hun plannen presenteerde aan een vakkundige jury en ging met een ontwikkelbudget van 30.000 euro naar hun buurt terug. Met dit budget, deskundige begeleiding en inzet van netwerken, kunnen zij hun plannen daadwerkelijk gaan realiseren. klik hier voor het promofilmpje van Noord Deurningen

Op donderdagavond 19 november organiseerden NMO en de Initiatieven Makelaardij een nieuwe editie van de Energy Pitch in Olst. Dit jaar was de Energy Pitch speciaal georganiseerd rondom het thema bio-energie. Buurten, dorpen en gemeenschappen  zijn uitgedaagd om plannen te maken voor een bio-energiebuurt waar bewoners, bedrijven en overheden samen de eigen warmte- en energiebehoefte voor het overgrote deel halen uit lokale biomassa en dit bio-energiesysteem zelfstandig beheren. Van alle inzendingen kregen drie finalisten de kans hun plannen te presenteren voor een vakkundige jury, bestaande uit verschillende experts met een achtergrond in bio-energie, lokale initiatieven en bankfinanciering.

Finalisten
De drie finalisten waren Duurzaam Grafhorst, Stichting Duurzaam Noord Deurningen en de Stichting Duurzaam Heino. Duurzaam Grafhorst wil de restwarmte van de biomassaverbrandingsinstallatie van Van der Weerd Grafhorst via een lokaal warmtedistributienet verspreiden. Dit distributienet zal de kerk, de school en woningen voorzien van warmte geproduceerd met onder andere bermgras. Stichting Duurzaam Noord Deurningen is bezig met decentrale mestvergisting bij melkveehouders. De sprong die zij willen maken is tien extra melkveehouders betrekken bij het project en naast afzetmogelijkheden in de industrie, ook afzet bij het zwembad, tuincentra en particulieren door een lokaal warmtenet. De Stichting Duurzaam Heino wil uit reststromen, zoals snoeihout en maaisel, zowel warmte als elektriciteit opwekken voor het zwembad, de voetbalvereniging en de tafeltennisvereniging door een warmtekrachtkoppelingsinstallatie (wkk).

Winnaar
Aan het eind van de avond koos de jury Stichting Duurzaam Noord Deurningen als winnaar. De drie finalisten zaten heel dicht op elkaar. De doorslaggevende reden was de professionaliteit en de sterke samenwerking tussen ondernemers en bewoners, zowel qua toelevering van mest als qua afname van gas. Stichting Duurzaam Noord Deurningen krijgt 30.000 euro aan ontwikkelbudget, deskundige begeleiding en inzet van kennis en netwerken. Ook de andere twee finalisten gaan niet met lege handen naar huis. Zij ontvingen een ontwikkelbudget van 15.000 euro.

 

Wat is een bio-energiebuurt precies?

Met een bio-energiebuurt bedoelen we een buurt, dorp of gemeenschap die de eigen warmte- en energiebehoefte voor het overgrote deel uit lokale biomassa haalt. In een bio-energiebuurt gaan bewoners, bedrijven en overheden samen aan de slag dit doel te behalen en de bio-energiesystemen zelfstandig te beheren.

Voor een bio-energiebuurt hanteren we de volgende ambitie / stip op de horizon:

  • De warmtebehoefte van de buurt wordt minstens voor de helft gedekt door de biomassa.
  • Er wordt minstens zoveel stroom uit biomassa geproduceerd als dat de buurt verbruikt.
  • De bio-energiesystemen zijn voor meer dan 50% in eigendom van de warmteafnemers en van de biomassa producenten.
  • Naast bio-energie mag een buurt ook deels inzetten (of al eerder hebben ingezet) op andere duurzame energiebronnen (bijv zon-PV). Daarmee ontstaat een brede energiemix.

    Voor deelname aan de Bio-Energy Pitch moest een buurt:
  • Zich hebben verenigd in stichting/vereniging die zich de ambitie bio-energiebuurt ten doel stelt of in een initiatiefgroep die voornemens is de samenwerking ook juridisch vast te leggen op korte termijn. In ieder geval dient er aantoonbaar lokaal draagvlak te zijn van een groep mensen/ondernemers die het project willen trekken en betrokkenheid van de gemeente.
  • Het huidige energieverbruik (warmte en stroom) van de buurt in beeld brengen.
  • Een stappenplan/routekaart opstellen die inzichtelijk maakt welke deelprojecten de buurt wil ontwikkelen om een groot deel van de warmte en stroom in de toekomst op te wekken met lokale biomassa.
  • Globale indicatie van de kosten, de wijze van organisatie van de verdere voorbereidingen en uitvoering deelprojecten, benodigde betrokkenen en globaal tijdspad.