Energiecooperatie "IJskoud" tegen de opwarming van de aarde.

Geplaatst op 27-05-2015, 20:28
Energiecooperatie "IJskoud" tegen de opwarming van de aarde.

Graag wil ik aandacht voor het volgende, vanuit het project Energie Neutraal Noord-Deurningen (END) zijn verschillende activiteiten ontplooid om Noord-Deurningen energieneutraal te maken. Onder andere door het plaatsen van zonnecellen en het isoleren van huizen. Om verder aan de doelstelling te voldoen is het idee ontstaan om de veebedrijven in het buitengebied biogas te laten produceren en dit vervolgens aan twee grote tuinbouwbedrijven in de buurt te leveren. Omdat vraag en aanbod niet met elkaar machete (de tuinbouwbedrijven hadden voornamelijk gas nodig van november tot maart, terwijl de gasproductie het hele jaar doorloopt) is hiervan afgezien en gezocht naar bedrijven die het hele jaar door gas nodig hebben en die dichtbij de producenten zijn gelegen. Deze zijn in eerste instantie gevonden, namelijk Byke Cera (een chemisch bedrijf)  en Bonfait (een food bedrijf die salades en diepvries maaltijden produceert). Deze bedrijven hebben het jaar rond gas nodig, wat goed aansluit bij de productie van het biogas .

Bij het biogas hub Noord-Deurningen zijn nu de volgende partners betrokken: 

- Negen veehouders, vier in Noord-Deurningen en vijf in Beuningen die doormiddel van  mono mestvergisting het biogas produceren. Deze veehouders zijn verenigd in de ‘energiecoöperatie’ IJskoud.
- De Cogas, die het transport van het gas doormiddel van een biogas leiding zal verzorgen.
- De bedrijven die het gas afnemen.

Aan het project is een investeringssubsidie toegekend vanuit het Ministerie van Economische Zaken, namelijk de DEI-subsidie (Demonstratie Energie Innovatieprojecten) op de investeringen die  de veehouders en de Cogas moeten verrichten. Daarnaast zijn  we van plan om de exploitatiesubsidie SDE aan te vragen (Stimulering Duurzame Energieproductie). Een voorwaarde om een SDE aanvraag in te dienen is dat alle vergunningen onherroepelijk zijn. Dit is de veehouders gelegen in de gemeente Dinkelland gelukt, echter is er nog geen vergunning verleend aan de betrokken veehouders in de gemeente Losser. Door een miscommunicatie heeft dit proces vertraging opgelopen. We willen U bij deze vragen om voor de Losserse veehouders een uitzondering te maken.

Hiervoor hebben wij de volgende argumenten:

  • Kritische omvang. Om het hele project op te starten is een bepaalde kritische omvang nodig, het hele project kan hierdoor ernstig vertraagd worden.

  • Grote afname broeikaseffect. De SDE subsidie is gebaseerd op het aantal kilo’s CO² uitstoot die bespaard wordt. Maar naast de CO²  die wordt bespaard bij mestvergisting, wordt ook de methaan uitstoot fors verminderd. Methaan is een broeikasgas dat meer dan 20 keer bijdraagt aan het broeikaseffect dan CO² . Daarom zou dit project voorrang moeten hebben op projecten waarbij enkel CO² wordt bespaard.

  • Direct ,Het biogas wordt direct , met een minimale bewerking geleverd  dmv een pijpleiding  aan de afnemer en heeft daarom het hoogste rendement 90 tot 100%.
     

  • Energie positief. Niet energie neutraal, maar de veehouders worden van energie negatief naar energie sterk positief de veehouders worden naast producent van melk, vlees en landschap een grote  producent van groene energie. Verder heeft vergiste mest, digestaat een hogere bemesting waarde doordat met name de stikstof in de mest sneller werkt en daardoor beter benut kan worden  en daardoor hoeft er minder met name kunstmest stikstof op het bedrijf aangekocht worden. 

  • Minder emissie  van ammoniak. Het is de bedoeling dat de veestallen worden aangepast  dat de veelal roostervloeren vervangen worden door dichte vloeren  met mestschuiven zodat  de mest zo snel mogelijk dagvers in de vergister komt, zodat zoveel mogelijk methaangas wordt benut ,,daarnaast heeft dit als voordeel dat de ammoniak emissie  ook sterk gereduceerd wordt

  • Minder transport bewegingen. Door vergisting neemt het volume van de mest af een groot deel van de organische stof wordt omgezet naar  methaan gas. Hierdoor zijn er minder transport bewegingen nodig bij het uitrijden van de mest   +- 40 % . Tevens ruikt de uitgegiste mest minder sterk en is beter verpompbaar  en  minder ontmengig bij de na opslag 

  • Marketinginstrument Het project is een prachtig marketinginstrument voor Bonfait. Als je een salade of diepvriesmaaltijd koopt, waarmee je als consument direct een bijdrage levert aan het verbeteren van het milieu. Het is een uniek project waarin verschillende partijen samenwerken. Hierdoor kan een consument een salade of diepvriesmaaltijd van Bonfait kopen, die geproduceerd is met het biogas van de energiecoöperatie IJskoud. dat je dan een bijdrage levert aan het voorkomen van het smelten van de ijskappen.

  • Grote toekomst mogelijkheden. Niet alleen heet aantal producenten maar ook het aantal afnemers kan gemakkelijk uitgebreid worden met alle bedrijven waar veel warmte vraag is bv  met  verpleeghuizen zwembaden,   hoe meer bedrijven op elkaar aangesloten worden  des te stabieler  productie en afname  worden .
     

Kortom een uniek lokaal project waarbij mensen en  bedrijven elkaar verbinden en daardoor de lokale economie  versterken, maar bovendien vooral een unieke bijdrage leveren aan het voorkomen van het smelten van de ijskappen waardoor het klimaat minder van slag raakt.