Mest zorgt voor nieuwe energie in Noord Deurningen

Geplaatst op 04-04-2016, 20:18
Mest zorgt voor nieuwe energie in Noord Deurningen

Hoe een kleine kern groot kan zijn: in Noord Deurningen wordt met veel ambitie gewerkt aan duurzaamheid: in 2020 wil de kern energieneutraal zijn. De Stichting Energieneutraal Noord Deurningen (END) zet zich daar sinds 2010 voor in, onder het motto ‘Samen komt wie tot ’n good END’. Donderdag 24 maart kwam het einddoel weer een stap dichterbij: het contract voor de eerste mestvergister werd ondertekend en gedeputeerde Hester Maij overhandigde een cheque van 10.000 euro voor de stichting. 


Tijdens de bijeenkomst in Kulturhus de Mare presenteerde Energieneutraal Noord Deurningen de plannen rond mestvergisting aan een publiek van zo’n zestig belangstellenden, waaronder gedeputeerde Hester Maij en wethouders Eric Kleissen en Alfons Steggink. 

Nieuwe energie

Jeroen Hulsbeek (END) legde uit hoe mest zorgt voor nieuwe energie. Bij veehouders wordt een mestvergister geplaatst. Door de mest hier zo vers mogelijk in te verwarmen, komt gas vrij. Dit gas wordt in een leiding gepompt en wordt zo vervoerd naar bedrijven die het gas kunnen gebruiken. Agrarische bedrijven in Noord Deurningen gaan hiervoor samenwerken in de energiecoöperatie IJskoud. Op die manier kan uiteindelijk wel 1 miljoen kuub gas per jaar worden geleverd. Daarmee kan Noord Deurningen ruim in de eigen gasbehoefte voorzien.

Er is gekozen voor een eenvoudige mestvergister die bij elke veehouder kan worden aangelegd. Zo worden de kosten laag gehouden en wordt de vergister snel terugverdiend.

Dit is de eerste fase van het project. Hieraan doen acht veehouders mee. Tijdens fase 2 zullen naar verwachting nog eens tien veehouders aansluiten.

IJskoud

Anouk Veldscholten vertelde de aanwezigen over energiecoöperatie IJskoud. Hierin werken de mestvergistende veehouders samen. Door de samenwerking in IJskoud wordt de regionale economie versterkt, worden minder fossiele brandstoffen gebruikt en minder broeikasgassen uitgestoten. Tijdens de bijeenkomst werd een belangrijke stap gezet voor IJskoud; het contract voor de aanschaf van de eerste mestvergister werd ondertekend. Landbouwer Erik Kuiper heeft de primeur: hij krijgt de eerste mestvergister binnen IJskoud. De vergister wordt binnen enkele maanden geplaatst. De overige zeven volgen in de loop van het jaar.

Subsidies

De projecten in Noord Deurningen worden ondersteund door een aantal subsidies. De DEI-subsidie is daarbij een heel belangrijke. DEI staat voor Demonstratie Energie-Innovatie. Hieruit is een bedrag van ruim anderhalf miljoen euro beschikbaar gesteld voor de aanleg van de zogenaamde biogashub. Deze biogashub zal bestaan uit: ongeveer negen boerderijvergisters, circa 9,5 kilometer aan transportleiding en 5 kilometer aan hogedrukleiding. Ook wordt een gasreinigings- en kwaliteitssysteem en een administratiesysteem opgezet.

Daarnaast is een SDE (Stimulering Duurzame Energie)subsidie aangevraagd. Deze subsidie legt een bedrag bij elke kubieke meter gas die wordt geproduceerd. Voor de zomer moet duidelijk zijn of deze subsidie wordt toegekend.

Enthousiast

Na de presentaties van de stichting kreeg gedeputeerde Hester Maij het woord. Zij liet weten zeer enthousiast te zijn over de ontwikkelingen in Noord Deurningen. Die waardering sprak ook uit de cheque die ze overhandigde: een bedrag van 10.000 euro, afkomstig van de gemeente Dinkelland en de provincie Overijssel, als blijk van waardering voor de prestaties van de stichting. Het bedrag wordt ingezet voor verdere professionalisering van de stichting END.

artikel tubantia 2 april