Verkeersproblematiek Noord Deurningen

Geplaatst op 19-06-2013, 08:46
Het college van B&W heeft besloten de procedure voor de invoering van verschillende verkeersmaatregelen in de omgeving van de supermarkt aan de Johanninksweg in Noord Deurningen stop te zetten.

Verantwoordelijk wethouder Alfons Steggink: “In juli vorig jaar heeft het college besloten om maatregelen te nemen om de verkeersoverlast en de parkeerdruk in de omgeving van de supermarkt aan de Johanninksweg in Noord Deurningen te verminderen. We hebben de maatregelen veelvuldig besproken met de dorpsraad en de aanwonenden. Maar helaas blijkt nu dat de maatregelen toch niet voldoende draagvlak van de direct aanwonenden hebben, er zijn zeven bezwaarschriften ingediend.

In overleg met de supermarkteigenaar en de bezwaamakers hebben we gezocht naar een meer structurele oplossing. Alle bezwaarmakers zijn bereid gevonden om zonder tussenkomst van de commissie bezwaarschriften mee te denken over een structurele oplossing voor de problemen. Uit deze overleggen is een oplossing naar voren gekomen die verder is uitgewerkt door de supermarkteigenaar. Het college heeft ingestemd met een principeverzoek van supermarkteigenaar Berning om mee te werken aan de planologische procedure voor de realisatie van ruim 40 parkeerplaatsen op eigen terrein. “Hiermee voorziet Berning ruim in de parkeerbehoefte voor zijn supermarkt. Doordat het laden en lossen ook op dit terrein gebeurd, staan de vrachtwagens niet meer op de rijbaan waardoor de verkeersveiligheid aanzienlijk wordt verbeterd. Wij zijn heel blij dat er nu een breed gedragen plan ligt dat een duurzame oplossing biedt voor de verkeershinder. Hierdoor zijn de voorgenomen verkeersmaatregelen niet meer nodig.”

Achtergrond
Om de verkeers- en parkeerhinder die buurtbewoners in de omgeving van de supermarkt aan de Johanninksweg in Noord Deurningen ondervinden, is vorige jaar een plan ontwikkeld om voor de korte/middellange termijn een oplossing te bieden. Het plan bestond uit de aanleg van een laad- en loshaven bij de winkel, een verbreding van de Pastoor Knuifstraat, de aanleg van een voetpad langs een gedeelte van de Johanninksweg, het invoeren van diverse parkeerverboden en het invoeren van parkeren voor vergunninghouders.

Ondanks het feit dat de maatregelen veelvuldig zijn besproken met de dorpsraad en aanwonenden, is toch een aantal bezwaarschriften ingediend. “Hieruit blijkt dat er toch onvoldoende draagvlak is voor de maatregelen bij de direct aanwonenden. Wij vinden het heel belangrijk dat dit draagvlak er wel is, want de maatregelen die we nemen zijn bedoeld om de hinder die de direct aanwonenden ondervinden, te verminderen of weg te nemen.
Wij hebben diverse gesprekken gehad met zowel de eigenaar van de supermarkt als met de buurtbewoners en bezwaarmakers. In deze goede gesprekken is besproken dat we samen proberen tot een oplossing te komen.”

Uit de gesprekken bleek dat de geplande verplaatsing van de supermarkt naar een nieuwe locatie dichtbij tuincentrum Oosterik voorlopig geen reële optie is. De dorpsraad en omwonenden hebben aangegeven weinig heil te zien in de voorgestelde maatregelen, zeker als de verplaatsing van de supermarkt nog lang op zich laat wachten.

Tijdens een informatieavond kwam vanuit de omgeving het idee dat Berning zelf voor voldoende parkeercapaciteit op eigen terrein moet zorgen. Dit zou kunnen door achter de woning aan de Johanninksweg 13/13a (eigendom van Berning) parkeerplaatsen te maken. Dit plan is besproken met Berning. Berning heeft vervolgens een plan ingediend dat voorziet in de aanleg van parkeerplaatsen op eigen terrein waarbij de woning aan de Johanninksweg 13/13a wordt gesloopt. Hierdoor worden voldoende parkeerplaatsen gerealiseerd. Ook het laden en lossen van goederen gaat plaatsvinden op dat terrein. Dit plan is getoetst en op onderdelen nog aangepast.

“Berning voorziet met deze oplossing in zeer ruimte mate in zijn parkeervraag en het laden en lossen gebeurd buiten de rijbaan. Dit betekent dat de meeste voorgenomen verkeersmaatregelen niet meer noodzakelijk zijn. Op 16 mei zijn de plannen gepresenteerd tijdens een informatieavond. Tijdens deze avond bleek dat de buurtbewoners zich goed kunnen vinden in deze oplossing. Afgesproken is dat de gemeente de verkeersmaatregelen waartegen bezwaar is gemaakt, intrekt. Wij gaan ervan uit dat we op deze manier goed tegemoet komen aan de belangen van de bezwaarmakers en de overige omwonenden. De verkeersmaatregel die wel overeind blijft is het parkeerverbod aan de Johanninksweg tussen de Nordhornsestraat en de toegang tot het parkeerterrein. Dit is nodig om de doorstroming van het verkeer aan de Johanninksweg te kunnen garanderen. Dit parkeerverbod gaat pas in als het parkeerterrein klaar is.”