Stichting Duurzaam Noord Deurningen kan gas geven !

Geplaatst op 31-05-2013, 19:29
Stichting Duurzaam Noord Deurningen kan gas geven !

Een stap dichter bij een energie neutraal Noord Deurningen door toekenning Leader subsidie 

Eind november 2012 heeft de Stichting Duurzaam Noord Deurningen, hierna te noemen “Stichting DND”, Leader subsidie bij de provincie aangevraagd voor het uitwerken van een definitieve Business Case voor een Biogas systeem in Noord Deurningen.

Wij van de Stichting DND zijn bijzonder trots dat de Provincie Overijssel heeft besloten om ons de benodigde subsidie toe te kennen zodat wij hiermee verder aan de slag kunnen gaan.

De doelstelling van het project is het realiseren van een biogassysteem voor Noord Deurningen.

Het biogassysteem draagt bij aan het realiseren van een Energieneutraal Noord Deurningen in 2020. Het biogassysteem is bovendien een duurzame energievoorziening die resulteert in het vervangen van fossiele brandstoffen door hernieuwbare energie. Het biogassysteem moet een collectief dorpsysteem worden waarin de bewoners en (agrarische) bedrijven participeren. Door dit collectieve systeem wordt ook het netwerk, waarin lokale partners hun verantwoordelijkheid nemen voor het sociaal en economisch vitaal houden van het platteland, versterkt. Met name de agrarische bedrijven spelen een belangrijke rol bij het realiseren van het biogassysteem omdat de vrijkomende mest de basis vormt voor het biogassysteem. Op dit moment hebben 21 agrarische ondernemers aangegeven mogelijk te participeren in het biogassysteem.

De komende weken zal  de Stichting DND zich richten op het selecteren van de juiste partijen die ons gaan ondersteunen bij de uitwerking van onze plannen. Vervolgens wordt met deze partijen de definitieve business Case uitgewerkt en opgesteld en zal duidelijk worden wat haalbaar is en tegen welke condities.


Energie besparen voor particuliere woningbezitters in Noord Deurningen groot succes.

In het afgelopen jaar hebben vele inwoners van Noord Deurningen de huizen van voor 1985, met behulp van de Stichting DND en het Energieloket van de gemeente Dinkelland, energie zuiniger gemaakt.

Energie prestatie adviezen, gezamenlijke inkoop, subsidiegelden en actieve informatievoorziening plus begeleiding hebben hier een zeer belangrijke rol in gespeeld.


Wegens het grote succes van deze energiebesparende maatregelen bij huizen van voor 1985 is door Stichting DND besloten om ook de bewoners met woningen van na 1985 actief te informeren en begeleiden zodat zij ook tegen aantrekkelijke condities de woning energiezuiniger kunnen maken.

Dit zal mede gebeuren met de ondersteuning van het Energieloket “2”, toepasbaar voor huizen na 1985, van de gemeente Dinkelland.

Hoe we dit met de Stichting DND gaan doen en welke initiatieven wij nog meer zullen ontplooien zal via de website www.noord-deurningen.nl/energie-neutraal  worden gecommuniceerd.