De werkgroep Energieneutraal Noord Deurningen (END) al bijna 1,5 jaar groen bezig!

Geplaatst op 16-11-2012, 20:01
De werkgroep Energieneutraal Noord Deurningen (END)  al bijna 1,5 jaar groen bezig!
De werkgroep END van de stichting duurzaam Noord Deurningen is nu bijna twee jaar actief bezig binnen de gemeenschap van het dorp Noord Deurningen. De stichting heeft zich ten doel gesteld om binnen een termijn van 8 jaren energieneutraliteit in Noord Deurningen te realiseren. Onderstaande activiteiten uitgevoerd door de werkgroep END zijn mogelijk gemaakt door een tweetal subsidies van de provincie Overijssel.

De werkgroep END is begonnen met het aanbieden van de uitvoering van kosteloze Energie Prestatie Adviezen voor woningen ouder dan 1985. De kosten voor dit advies werden gedragen door de EPA subsidie van de gemeente Dinkelland en een aanvullende subsidie van de Stichting duurzaam Noord Deurningen. Er zijn in totaal circa 70 EPA onderzoeken uitgevoerd. Voor circa 20 van deze woningen worden momenteel energiebesparende maatregelen uitgevoerd. Afhankelijk van de maatregelen die worden getroffen kunnen de bewoners aanspraak maken op de meer met minder subsidie, een subsidie vanuit het energie loket gemeente Dinkelland en een bijdrage van de Stichting Duurzaam Noord Deurningen. De werkgroep END heeft hierbij de subsidieaanvragen begeleid en de aannemer geselecteerd (op basis van een inschrijving) die de werkzaamheden uitvoert. De werkzaamheden zullen begin december 2012 zijn afgerond. Op deze manier heeft de Stichting bijgedragen tot een significante vermindering van de uitstoot van CO2 uit de oudere woningen in Noord Deurningen.

Vanaf april 2012 is de werkgroep END in samenwerking met adviesbureau Tauw gestart met een onderzoek om op een duurzame manier energie op te wekken. In eerste instantie bedoeld voor een aantal grootverbruikers in Noord Deurningen (tuincentrum Oosterik en kwekerij Kuipers). Beide bedrijven hebben de intentie uitgesproken in het project in te stappen als een van de uit te zoeken varianten haalbaar blijkt te zijn. Uit een eerste verkennend onderzoek waarbij verschillende alternatieve energiebronnen zijn onderzocht (o.a. Geo thermische warmte, warmte koude opslag, wind energie) is gebleken dat mestvergisting voor de situatie in Noord Deurningen het meest interessant is. Er is daarom een aantal varianten met mestvergisting verder uitgewerkt. Uiteindelijk is gebleken dat lokale mestvergisting op de agrarische bedrijven en het centraal opwekken van elektriciteit en warmte in één centrale warmte kracht koppeling (WKK) dicht bij de grootverbruikers de meest interessante variant is. Bij uitwerking van deze variant (met 8 agrarische bedrijven) is gebleken dat het project haalbaar is. Het project werd als haalbaar beschouwd als de terugverdientijd < 10 jaar is. Hierbij is geen rekening gehouden met eventuele subsidies. Na presentatie van deze plannen zijn momenteel > 20 agrariers geinteresseerd zodat de terugverdientijd nog lager zal komen te liggen.

Op 21 november 2012 wordt er een avond georganiseerd door Euregio waar de plannen in detail met verschillende partijen zullen worden besproken. Hierbij zullen ook de mogelijkheden worden besproken om warmte van de WKK te gebruiken op het naastgelegen industrieterrein van Nordhorn. Een mogelijk alternatief is om de warmte in te zetten voor een nieuw te bouwen zwembad in de omgeving van de grensovergang.