Nieuws van Stichting Duurzaam Noord Deurningen

Geplaatst op 21-09-2012, 00:17
Nieuws van Stichting Duurzaam Noord Deurningen
Voortgang Energie Prestatie Adviezen
Repi en de werkgroep END hebben vlak voor de zomervakantie een presentatie in de Mare gegeven over de te treffen maatregelen en de mogelijke besparingen die daarna mogelijk zijn. Er waren tijdens de bijeenkomst zo’n 25 geïnteresseerden. Na deze bijeenkomst heeft Repi voor circa 15 woningen een offerte uitgebracht.
De werkzaamheden zullen binnenkort worden gestart. Alle werkzaamheden zullen nog dit jaar worden uitgevoerd, zodat de betreffende deelnemers aanspraak kunnen maken op de meer met minder subsidie. Daarnaast zal de werkgroep END op basis van de uitgegeven offertes een verdeelsleutel bepalen voor een tegemoetkoming van de Stichting END voor de energiebesparende mogelijkheden. Deze verdeelsleutel zal eind oktober worden vastgesteld. De betreffende deelnemers zullen hierover eind oktober/begin november worden geïnformeerd.

Energieneutrale toekomst
Samen met de agrariërs van Noord Deurningen wil de werkgroep E.N.D. mogelijkheden onderzoeken om tot duurzame energieopwekking en energiebeheer te komen. De werkgroep heeft contact gehad met Oosterik, Kuipers en de gemeente Dinkelland. De genoemde agrariërs hebben enthousiast gereageerd en hebben de intentie uitgesproken om actief deel te nemen aan mogelijke vervolgstappen op basis van het uit te voeren onderzoek door adviesbureau Tauw.

Voordat Tauw met dit onderzoek is gestart zijn alle agrariërs en andere ondernemers uitgenodigd voor een presentatie om de werkwijze van het model te demonstreren, Verder werd er door de deelnemers gegevens van hun bedrijf beschikbaar gesteld die in het model zijn opgenomen. Verder zijn ook de gegevens van de reeds uitgevoerde EPA onderzoeken en de door Oosterik en Kuipers actuele energieverbruiken beschikbaar gesteld.

Vlak voor de zomervakantie zijn de eerste resultaten van het model aan de betreffende deelnemers gepresenteerd. Hierbij was ook de gemeente betrokken. Wethouder Koegler gaf nogmaals aan dat de gemeente wil meewerken om dit project tot een succes te maken. De gemeente Dinkelland heeft aangeboden ons intensief te ondersteunen bij het inventariseren en aanvragen van de subsidiemogelijkheden voor de vervolgtrajecten Tijdens het overleg zijn verschillende mogelijkheden van inzet van duurzame energie aan de orde gekomen en zijn de (on)mogelijkheden besproken met de verschillende partijen. Een belangrijke conclusie uit de resultaten van het model was dat alle geproduceerde mest van de betrokken agrariërs kan worden ingezet om aan de energievraag van Oosterik en Kuipers te kunnen voldoen. Er ontstond een levendige discussie tussen de ondernemers die uiteindelijk heeft geleid tot twee hoofdvarianten. Deze twee hoofdvarianten maken beide gebruik van het opwekken van elektrische energie en warmte uit biogas dat vrijkomt bij het vergisten van mest.
In de eerste variant wordt het biogas en de elektriciteit op bedrijfsschaal geproduceerd. In de tweede hoofd variant wordt de mest ook op bedrijfsschaal vergist, maar wordt het geproduceerde biogas met een pijpleiding naar een nader te bepalen locatie dichtbij Oosterik en Kuipers getransporteerd, alwaar de elektriciteit en warmte centraal wordt geproduceerd (vlakbij de locatie waar de elektriciteit en warmte ook kunnen worden ingezet). Verder is afgesproken dat ook de inzet van zonne-energie verder zal worden uitgewerkt.

Tauw is momenteel bezig om de bovengenoemde varianten in detail door te rekenen, waarbij ook in detail naar de kosten wordt gekeken. Op basis van deze berekeningen kan de haalbaarheid van de beide hoofdvarianten worden bepaald.

De resultaten van deze berekeningen zullen op 9 oktober om 20:30uur in de Mare worden gepresenteerd. Bij deze bent u hiervoor van harte uitgenodigd.

Tenslotte heeft de firma HoSt uit Enschede (www.hoSt.nl) alle geïnteresseerde agrariërs uitgenodigd om een mestvergisstingsinstallatie op bedrijfsschaal te bezoeken. Zij zullen uitleg geven over de werking en er is natuurlijk voldoende tijd om vragen te stellen. Deze bijeenkomst zal plaatsvinden op een boerderij in Langeveen, waar de fa. HoSt een bezoekerscentrum heeft ingericht.
Deze bijeenkomst zal op vrijdagmiddag 5 oktober plaatsvinden. De bus (kosteloos) zal om circa 13:00 vertrekken vanaf de Mare. We verwachten circa 16:30 uur weer terug te zijn.
Geïnteresseerden kunnen zich per E-mail of telefonisch opgeven bij Jeroen Hulsbeek: e-mail: hulsbeek01@home.nl of tel.: 355172 Opgave voor 28 september.